Bohatí bohatnou z chudých

05.12.2012 16:18

 

Bohatí bohatnou z chudých, z bohatých by nezbohatli. Vrána vráně oči nevyklove. Tak to jsou dvě charakteristiky současného kapitalismu.

 

Jak vznikla hypotéční krize v USA?

Tak, že na straně bohatých byl tak zoufalý přebytek peněz, že už nevěděli, co s nimi – tak je začali půjčovat na úroky chudým. Chybička se vloudila.

Dejme tomu, že US proletář v době, kdy se dařilo, koupil lepenou dřevěnici z polystyrénu za jeden milion a od banky na ni dostal hypotéku devět set tisíc. Bídný proletář teď v době krize svou hypotéku nemůže splácet a banka by „jeho“ dřevěnici mohla prodat už jen za šest set tisíc. Bance proto chybí tři sta tisíc dolarů těch střádalů – to je pro banku tragédie.

Přispěchá vláda USA a tři sta tisíc bance z peněz občanů, plátců daní, bance poskytne. Chudák je vyhozen ze „své“ dřevěnice a banka i střádal jsou uspokojeni.

Napadlo mě – co by se stalo, kdyby vláda USA darovala těch tři sta tisíc dlužníkovi? Kdo má dům, ten přeci  nezlobí.

Cítíte tu pachuť socialismu? Puch přerozdělování. Podporovat velkým darem viníka vší té mizérie!

Chudým přeci nemá smysl nic dávat – jsou už takoví, že neměli nic předtím, a stejně nemají nic potom. Jsou už zvyklí na to, že nic nemají.

Zato bohatí nejsou zvyklí na to, že by se jejich majetek zmenšil! Hromadit ale nesmyslně majetek do nekonečna nelze!  A jsme opět na začátku, kruh se uzavřel. Bohatí bankéři mají opět takový přebytek peněz, že budou půjčovat za lichvářský úrok chudákům opět.

 

Tak tohle by se v novém systému, který můžete shlédnout na  www.ekonomickareforma.cz/pdf/reforma.pdf      již nestalo!