Časté otázky a odpovědi z diskuse FAQ

02.04.2012 18:13

Tyto otázky položil pisatel Zdeněk v diskuzním fóru a zde jsou na ně odpovědi od nás

SES = Stabilní Ekonomický Systém

 

1/ Co je cílem plánovaných reforem?

Cílem je zásadní komplexní strukturální změna nejen systému politického a ekonomického, ale i ve všech ostatních oblastech společenského života. SES vychází z faktu, že tento (světový) systém tržní ekonomiky ovládané finančním kapitálem je nereformovatelný a také stávající systém založený na „soutěži“ politických subjektů (politických stran a hnutí) je nevyhovující v jeho současné reálné podobě (vybudovaná technologie moci prorostlá korupčními nitkami).
2/ Jaké prostředky budou zvoleny pro jejich dosažení?

Cesta k novému systému je možná pouze „klidnou“ změnou pod tlakem veřejnosti formou přechodu od systému současného k systému SES, a to např. podle „scénáře“ přechodu publikovaného na stránkách https://ekonomickareforma.cz/pdf/prechod.pdf . Prvním klíčovým a nezbytným krokem je změna Ústavy se zakotvením občanských práv, zastupitelské demokracie, průběžném systému voleb a osobní zodpovědnosti a odvolatelnosti politika na kterékoli úrovni jeho působnosti (obecní až státní)
3/ Jak bude organizována vláda země?

Vládní moc, tj. vláda, parlament, senát a soudy, budou tvořit základní pilíře státní moci s přesně vymezenou působností i pravomocemi, kde je podstatná výrazná redukce počtu jejich členů i odměny, stanovení odborných kompetencí volených zástupců, zodpovědností i odvolatelností z jakékoli úrovně jejich hierarchie. Podrobněji je systém popsán na stránkách https://ekonomickareforma.cz/pdf/demokracie1.pdf  a grafické schéma je   https://ekonomickareforma.cz/pdf/volby.pdf
4/ Kde budou získány finance na změny?

SES pro své uvedení nebude vyžadovat žádné přemrštěné náklady pro své „uvedení do života“, neboť mnohé z podmínek pro jeho funkci již v současné době existuje a spíše vzniknou mnohem větší úspory díky redukci či úplném, zániku jiných institucí.
5/ Jaká bude zahraniční politika - s kým ano a s kým ne?

Zahraniční politika bude probíhat prakticky ve stejném duchu, jako doposud, tj. nebude potřeba některých významných změn ve vztazích s jinými zeměmi. Jedinou změnou zde bude akcent na spolupráci k výměně a oběhu zboží i surovin a odmítnutí přílivu či odlivu spekulativního kapitálu (viz kapitola o ekonomice v SES a významu peněz). Naše země v novém systému bude nadále dodržovat platné mezinárodní úmluvy i závazky včetně dluhové obsluhy mezinárodních finančních závazků s cílem je v co nejkratší době splatit a dále je nevytvářet.
6/ Kde se vezmou odborníci pro všechny možné obory lidské činnosti, když celá naše země je co do počtu obyvatel velká jako středně velké čínské, nebo jihoamerické město, zejména, když všichni dosavadní odborníci sedí už ve všech současných i minulých vládách a státních úřadech? Protože nová situace vyžaduje nových odborníků!

Naše země má vzhledem ke svému počtu obyvatel dostatek odborníků, které (bohužel) dosud „kolaborují“ se systémem současným. Těmto bude nabídnuta práce i v tomto novém systému, pokud budou ochotni pro něj svojí odborností přispět. Všichni budou mít (bez rozdílu) šanci dokázat svoji kompetentnost, jediným rozdílem bude jejich větší osobní zodpovědnost, a to někteří z nich nakonec neunesou.
7/ Kdo bude určovat, zda ten či onen státní úředník se provinil a kdo jej bude odvolávat za chyby ve vedení státu a na základě čeho?

Nebude existovat žádný „úřad“, který by toto byl pověřen vykonávat a posuzovat činnost úředníků v minulém režimu. Pokud se jedná o SES a práci úředníků v tomto novém systému, pak bude existovat příslušný jasné definovaný úřad státní inspekce a v případě porušení svých povinností bude odvolán tím, kdo jej do úřadu uvedl.
8/ Tuto otázku považuji za stěžejní, proto jsem ji nechal na konec: Uvědomují si tvůrci reformních hnutí, že musí pracovat s tak proměnlivým, závistivým, nenávistným, korumpovatelným, prospěchářským, klientelistickým, sobeckým, hamižným, líným a vyčůraným materiálem, jako je člověk?

Ano, plně si to uvědomujeme (vycházíme z historických zkušeností, které to mnohokráte nezvratně prokázaly) a proto i tento systém musí počítat se snahou systém narušovat a zneužívat. Proto již při jeho návrhu je do něj zapracováno nemálo účinných zpětných vazeb (mnohokrát byly rozebrány v diskuzi na stránkách naší reformy), které by měly úspěšně bránit narušování jeho stability. Navíc si uvědomujeme potřebu převýchovy občanů k vyšší politické kultuře či politickému uvědomění, případně nových a perspektivních státních „úředníků“ a odborníků do mnoha profesí nového systému, a proto jsme za tímto účelem již v tomto roce (28/2/2012) založili Občanský sněm, který by měl zajistit jejich přípravu a „výchovu“ v duchu morálních zásad v souladu s přijatými základními pilíři OS.